swedishturks.blogg.se

Happy is he who says, "I am a Turk" - Atatürk

Frukt & grönt

Kategori: Allmänt

Som ni säkert vet, så ligger turkiet närmare ekvatorn, vilket betyder att dom odlar mycket frukt och grönsaker där, som inte finns i Sverige. Apelsiner, vindruvor, oliver, bananer, fikon, granatäpplen & vattenmelon, men också mycket torkade frukter såsom aprikoser, russin & plommon. Det är ett måste att prova utländsk färskpressad apelsinjuice, för den är så himla läcker!
Några turkar som också bor i vår lägenhet är så vänliga, att de ibland kommer upp till oss med nyplockad frukt, t.ex. jordgubbar och ger till oss och andra i lägenheten. Tänk er om någon skulle göra så i Sverige, har varit och plockat frukt och knackar då på hos grannen och delar med sig? Det är därför vi älskar turkiet!
 
                               
                               
                               
                                
                               
 

Alex Restaurant

Kategori: Restauranger

I området Tosmur så har vår turkiske kompis Alex en mysig restaurang. God mat till förmånliga priser hittar man hos Alex. Alex själv är en barnkär person (dock så brukar han vara lite blyg när vi har träffat honom). Men visst ser stället mysigt ut? Kanske värt att ta sig dit? Om ni säger att ni känner oss så kanske ni får lite rabatt också, vem vet!
 
 
        
       
        Killen till höger är Alex

Turkisk Ramazan / Ramadan

Kategori: Allmänt

Den turkiska fastemånaden Ramazan startade den 9 Juli nu 2013, och är en stor högtid för många turkar. Ska man vara nogrann och följa den fullt ut, så får man inte äta eller dricka något från soluppgång till solnedgång. Restauranger är inte lika upptagna vid lunchtid, och till och med det turkiska äppelteet är mer sällsynt under denna period. Ramazan är också en del festande och firande efter solnedgången, och kvällen börjar med en lätt "frukost" kallad ´Iftar´, som alltid inkluderar nybakat platt pitabröd, och ofta soppor, inlagda grönsaker och oliver.
                    
                      "Välkommen Ramazan"
                   

Yunus Restaurant

Kategori: Restauranger

En av vår absoluta favoritrestauranger är Yunus som ligger i Mahmutlar. Förutom god mat till bra priser, så är personalen otroligt trevliga och roliga, och när de är mycket folk har de lite dans eller annan underhållning. Alla som följer med oss på en resa till Alanya får räkna med att vi kommer ta dom just till Yunus!
Ha en bra dag!
 
                   
                               
                               Elin äter en god kyckling!
                   
                    Vi smuttar på lite drinkar

Tisdag, och Bazaardags!

Kategori: Allmänt

Varje tisdag så sätter byborna upp sina tält och tar med sig frukt och grönt (men också mycket annat såsom kläder, skor, mattor mm) och försöker sälja åt både turkar och turister. Detta ligger i Mahmutlar, nära där vi bor, så det är skönt att man slipper åka in till Alanya varje gång för lite shopping. 
 
                      
 
                       
                 
                      
 
                      

Poolhäng

Kategori: Resan

Vem älskar inte att bada? Det är helt underbart att kunna hoppa i när det blir för varmt uppe i solen. Med en egen pool kan man bada vilken tid på dygnet som helst (om man är tyst..). Ett nattdopp när alla sover kan vara mysigt! Om dagarna var det mest där man hängde. Såklart älskar vi stranden, men när det är stekhett och solen är stark, sanden bränns under fötterna och turisterna flödar på stranden kan det faktiskt bli lite för mycket, även fast det kanske låter som en dröm. Det gör verkligen ont att gå på sanden mitt på dagen, och är man lite lat som vi kan vara är poolen bekväm att hänga på.
 
                        
                       
 

Sunny Restaurant

Kategori: Restauranger

 Den mest kända restaurangen i Mahmutlar måste nog vara Sunny. Den känner ALLA till! Mycket underhållning, god mat och supertrevlig personal är vad som erbjuds! Ofta är det fullt med folk senare på kvällen, så kom inte alltför sent om ni vill få ett bord (speciellt under säsongen).
 
                            
                            
                              Mamma, Caroline, Charlotte & kompisen Bella
                           
                           

Vi vågade!

Kategori: Alanya

Hej alla glada! I juni vågade Caroline och Elin åka parasailing i Alanya! Innan var man nervös till tusen, men uppe i luften var det en otroligt härlig känsla! Alla borde verkligen testa detta! Vi fick också ett väldigt bra pris, 70 lira kostade det för oss båda, vilket ungefär är 140:- per person. Vanligtvis kostar det mycket mer än så, men troligtvis var det för att vi bokade från samma kille som vi gjorde båtutflykten på, och då får man ju rabatt på nästa sak man bokar. Sedan betalde vi 30 lira för fotonen, så allt tillsammans blev 200:- per person, vilket också var ett riktigt bra pris!
Här nedan kommer några bilder!
 

Blue Hawaii Restaurant & Bar

Kategori: Restauranger

Morsning korsning! En restaurang och bar en bit in i området Mahmutlar är Blue Hawaii, som vanligtvis inte har speciellt många kunder. Caroline och Elin var där en kväll, och vi går nog inte dit på ett tag igen eftersom vi skämde ut oss lite för de som jobbade där. Det är inget fel på stället, det är mysigt och har trevlig personal, men tyvärr har de inte många gäster, så vi retade dom lite och sa att "Oh, you are very busy today, 4 customers!", och "Are we the first customers for today?" och liknande (bara för dom själva brukar säga så när man går i bazaarerna). Inte nog med det, så hängde vi med dom till Klas Disco för att få gratis inträde. Men nu skäms man efteråt, så helst går vi inte förbi där på ett tag.. Hehe.. 
I alla fall så har de goda drinkar, MEN, jag säger er en sak, smaka INTE Bloody Mary, en ketchup drink med tomatjuice eller puré eller vad det nu var. Herregud...
 
                            
                           
                

We love Turkey!

Kategori: Allmänt

På en mellanlanding i Tyskland hittade vi något som vi gillade!

Taxin från flyplatsen

Kategori: Resan

Man känner sig verkligen välkommen när det står en turk med ens namn på vid flygplatsen och väntar på en!
Det som var lite roligt med just den här, var att när Caroline och Elin skulle åka hem, så kommer han och hans kompis i en liten bil och hämtar upp oss från lägenheten, och i bilen får vi varsin ros, och därefter sätter han på "No woman no cry" med Bob Marley, och vi sitter där bak och tittar på varandra. Lite stelt kanske, men han var trevlig! Sen när vi skulle åka tillbaka till Alanya ett par dagar efter, så är det han som är vår taxischaufför igen! Det var kul, eftersom han kunde mer engelska än många andra schaufförer, så vi kunde ha en dialog med honom. Han tyckte nog Caroline var lite rolig eftersom hon åkte hem två dagar innan, sen var hon tillbaks igen! Ja så kan det gå!
Resan från Antalya flygplats hem till oss tar nästan 2 timmar, och kostar 50 euro med dom vi beställer ifrån.
 
                         

Turkish Nights

Kategori: Alanya

Hej på er! Nu var det riktigt längesen vi hörde av oss! Vi går här hemma och längtar tillbaka till vårt andra hemland!
Vi berättade ju att Carolines mobil blev stulen en kväll där, men någon dag efter vi hade kommit hem hände det något fantastiskt! En kille skrev till mig på Facebook att han hade köpt den av någon, men att han nu ville ge tillbaks den till oss! Förstår ni vilken lycka?! Vi trodde att vi aldrig skulle se den igen. Så nu har vår kompis Hidayet (också kallad Taylor för att han är ytterst lite lik Taylor Lautner) från Alanya hämtat den, så den finns nu i tryggt förvar och vi kan hämta den från honom i oktober när vi ska åka tillbaks! Då ska vi också lägga upp en video från en turkish night som vi var på, som vi tänkte skriva lite om nu:
Varje kväll (i alla fall under säsongerna) så åker båtar från hamnen ut på en liten nattur. Vanligtvis kostar det 5 euro per person, men nog kan man pruta tilll sig bättre pris, och Elin och Caroline åkte jämt gratis eftersom dom lärde känna några från en båt. På båten erbjuds turkisk musik, dricka och dans för de som vill! Båtarna åker från hamnen ca. 21.00-23.00, och är borta ungefär en timme! Något vi alla rekommenderar för er som vill höra och se turkisk musik och dans!