swedishturks.blogg.se

Happy is he who says, "I am a Turk" - Atatürk

GOTT NYTT ÅR!

Kategori: Allmänt

Hej och gott nytt år på er alla! 
Förra året på nyråsafton så befann vi oss 4 timmar härifrån kalla Sverige, nämligen Alanya! Det var en nyårsafton som hette duga, kan man säga. Vi började kvällen med en lyxig restaraung på ett hotell vars namn var Klas. Vi åt och hade det gott, och träffade då på några väldigt trevliga bordsgrannar, som vi umgicks med resten av kvällen.  Underhållningen, alltså musiken och showerna, var ganska tråkiga faktiskt, men det hände en rad olika händelserna som gjorde den kvällen till en av de roligaste i våra liv! Bland annat så serverades kalkon (så vi åt turkey i turkey!), som servitörerna hade svårt att hålla i så de tappade en på golvet, samt massa grönsaker. Men inte nog med det; människorna såg ju inte de, så de gick rakt in i smeten och föll pladask ner på golvet. Det var den bästa underhållningen på länge! Hotellet hade också ett disco där vi befann oss till största del senare efter midnatt. Hoppas att denna nyårsafton kan bli lika rolig för oss alla! 
Här nedan följer några mysiga bilder. 
Må så gott, så hörs vi nästa år! 
 
Vår kära mor & Charlotte 
Bussen till hotellet/discot!
Midnatt! 
El Restaurante 
Caroline 
Sköna gänget vi träffade! 

Och sen det turkiska språket också....

Kategori: Allmänt

Godmorgon, eller Günaydın ("Gynaiden") som man säger på turkiska!
Många turkar tycker faktiskt att det är väldigt roligt när turister försöker tala turkiska. Det är ett ganska komplicerat språk, men själva har vi redan lärt oss en del. Det gör heller inget om man skämmer ut sig lite, för de är väldigt hjälpsamma och tycker oftast att det är väldigt underhållande.
En gång när vi var på en restaurang som hette "Central Park" (i Mahmutlar), så skulle Charlotte säga till en av servitörerna att hon pratade perfekt turkiska, på turkiska. Tyvärr hade hon kollat översättningen fel, så servitören var tvungen att rätta henne. Det slutade med alla störtskrattade, och de tyckte nog att vi var några typiska blondiner. Härligt minne, som vi fortfarande skrattar åt.
Här är killarna som tyckte att vi var...korkade (?) 

Vår lägenhet

Kategori: Allmänt

Här är några bilder på vår lägenhet. Tillgång till swimmingpool, bastu, inomhuspool, gym och grillplats ingår i hyran. Hyran är mycket billigare i Turkiet än hemma i Sverige, men man måste passa sig för fusk och liknande när man köper lägenhet. Det bästa är att göra det från en laglig mäklarfirma. Vi köpte vår lägenhet från mäklarfirman 'New Home In Turkey'. De har alltid varit mycket vänliga mot oss, och dessutom hjälpt oss efteråt med möblering etc. Från lägenheten är det endast 10 minuters gångavstånd från till stranden, där det finns stolar och parasoll att hyra, barer, och olika vattensporter att prova på (t.ex. vattenskoter, parasailing etc.). Under säsongerna kryllar det av folk, och många butiker har öppet dygnet runt. Det är en konst att kunna pruta på bazaarerna, och det sägs att om du lyckas få ner priset till 50% så är du fortfarande förloraren. Prutning kan vara riktigt roligt, men bör endast ske på bazaarer eller liknande.
Hoppas ni får en fortsatt trevlig kväll!

Nya flygplatsen 'Gazipasa'

Kategori: Allmänt

Godmorgon!
Tänkte berätta lite om den nya flygplatsen Gazipasa i Alanya som började med att flyga från Sverige i år. Den öppnades i juli år 2010, då man började med inrikesflygen. Ett år sedan flög man internationellt, och nu har turen kommit till Sverige! Innan så har man alltid behövt flyga till flygplatsen i Anatalya för att sedan ta sig två timmar vidare med taxi eller buss. Men nu slipper man den långa turen, då Gazipasa endast ligger ca. 30-45 min från Alanya centrum. Väldigt skönt alternativ för många resenärer.

Läggdags!

Kategori: Allmänt

Önskar er alla en trevlig kväll, själv tänkte jag gå och lägga mig. Godnatt, eller Iyi geceler som man säger på turkiska!

 

En bild på oss!

Kategori: Allmänt

Godmorgon! 
Glömde visa en bild på oss, så nu får ni den. Detta var taget i Turkiet under höstlovet då vi var där den senaste gången.
Under hösten så är värmen i Alanya väldigt behaglig, ca. 25-30 grader. Havet var också helt underbart varmt! Det sägs faktiskt att havet är varmare under hösten än sommaren eftersom solen legat på så länge och värmt upp det enorma havet. Många turister väljer att besöka Alanya under höstlovsveckan istället för på sommaren (när Sverige brukar ha ganska varmt också). Alanya har över 300 soldagar per år. I januari och februari så är vädret som minst trevligt om man är ute efter varma, regnfria dagar. Det finns också en hel del turist attraktioner man kan besöka när man är i Alanya. Ett stort intresse hos många turister är Kale borgen, som visades på förra inlägget. Man kan välja att åka buss upp för de 5km kurviga backarna, men det är också trevligt att gå den vägen, eftersom det finns flera mysiga restauranger med en väldigt vacker utsikt. Väl uppe på borgen kan man betala en liten summa på ca. 40 SEK för att få komma in och titta runt, där det är lättare att ta en massa fina foton. Trevligt folk i Alanya kan vi garantera er året runt!
Ha en jättebra dag! 
(Caroline till vänster och Charlotte till höger) 

Welcome!

Kategori: Alanya

(Kale borgen)                                                              
 
Hej!
Välkommen till vår Turkietblogg. Vi heter Charlotte & Caroline och är två systrar på 15 & 17 år.
Vi tänkte börja skriva om hur det är att ha en lägenhet utomlands (i det här fallet Alanya, Turkiet), vad för skoj man kan hitta på och tips och råd på resan.
Kan börja med att berätta att vi har haft vår lägenhet sedan maj 2011, så i ungefär 1,5 år. Den ligger i orten Mahmutlar, som är ca. 1 mil ifrån Alanya centrum.
Under de här åren så har vi hunnit vara där på både sommar som vinter, och vi kan säga med hela våra hjärtan att vi älskar Turkiet året om!